Обявените от Централната избирателна комисия състави на секционните избирателни комисии в

...
Обявените от Централната избирателна комисия състави на секционните избирателни комисии в
Коментари Харесай

Скандал около избирателните комисии в чужбина

Обявените от Централната изборна комисия състави на секционните изборни комисии в Кипър провокираха бурни реакции сред българската общественост на острова. Проблемът със " спуснатите " от ЦИК представители доведе до незабавна среща на представители на СИК и дипломатическата ни задача. 

Посланикът на България в Никозия Любомир Тодоров застана на страната на българските организации на острова и подкрепи искането им за преразглеждане на листата. 

Оплаквания за " спуснати " членове на СИК има и от Бавария, Германия. В град Фюрт и петимата членове на СИК от българската общественост там не са утвърдени от Централната изборна комисия, а на тяхно място ще има командировани от България представители, за които се знае, че са партийни кандидатури. Това провокира отзвук измежду локалната общественост на сънародниците ни както във Фюрт, по този начин и в Нюрнберг.

Изцяло сменени били и всички членове в Мюнхен. Имало сходни случаи и в Испания.

Изпълнителният шеф на Асоциация " Прозрачност без граници "  Калин Славов дефинира обстановката като " извънредно неприятна ". Според него назначението на партийни оферти за членове на секционни изборни комисии зад граница е опит да се управлява по-отблизо процесът на гласоподаване в чужбина.

От Централната изборна комисия увериха, че са спазили закона. Проведени били консултации с политическите партии, които са създали своите оферти за съставите. Незаетите бройки се назначават по предложение на Министерството на външните работи.

Говорителят на комисията Димитър Димитров разяснява, че тъжби за назначението на СИК в чужбина постъпват предимно от Кипър и Испания, както и от няколко секции в Германия. " Жалбите, в случай че желаете, или пък сигналите, които получаваме са, че освен това назначение не са почетени задоволително локалните общности. Трябва да каже, че на всички места където има опция, са назначавани лица от локалните общности, единствено че тяхното предопределение не е предпочитано. Тази година партиите, за разлика от други години, са създали много цялостни и необятни оферти – просто е станал по-малък броят на местата, които могат да бъдат заети от локалните общности. Но на всички места, където е имало опция, са назначавани такива лица ", оправда се Димитров.

ЦИК няма по какъв начин да преназначи съставите на секциите зад граница, в няколко случая са увеличени съставите от 5 на 7 души там, където ще се гласоподава по-масово, сподели още представителят на комисията.

Накрая с позиция по тематиката излязоха и от Министерството на външните работи.

" Категорично желаеме да опровергаем подправените вести за " странни диалози "  между Министерство на външните работи и ЦИК в процеса на подготовка на изборите зад граница. " Това заяви основният секретар на Министерство на външните работи Калин Анастасов на конференция.

От външното министерство също се оправдаха с Изборния кодекс, тъй като съгласно него има определени периоди, в които да бъдат направени оферти за членовете на СИК. А всичко което не се запълни, по-късно се запълва от оферти на локалните общности.

От Министерство на външните работи разясниха, че се опълчват на опитите да бъдат въвлечени в политически акции.

Съгласно решението на Централната изборна комисия, общата бройка на участниците в задграничните СИК е 2507, като външното министерство ще командирова към 160 души, а още 140 открити зад граница техни чиновници ще вземат присъединяване.

" От нас се желае да предложим към 1700 членове на СИК ", изясни Анастасов. Секционни изборни комисии с по трима души има в 33 от общо 465 разкрити секции.

" Въпреки компликациите, подбудени от пандемията, Министерство на външните работи обезпечи разкриването на рекорден брой секции за гласоподаване в чужбина – 465 ", беше изтъкнато на брифинга. По предложение на задграничните ни представителства и след разбор, Министерство на външните работи е предложило на ЦИК да вземе решение за увеличение броя на съставите зад граница.

" Няма страна, която да ни е отказала осъществяване на изборите. Има страни, в които не ни е позволено да разкрием секции отвън нашето посланичество, какъвто е казусът в Прага ", разясни още Анастасов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР